Lehim Telleri

Lehim teli

Elektronik devrelerde bir sistemi yaparken içerisindeki parçaları ve telleri birbirine bağlamak amacıyla belirli sıcaklıklarda eriyebilen tellere “lehim” denir. İletken bir alaşımdır. Lehim teli ise lehimleme işleminde tüketilen alaşımın tel halidir. Lehim teli kalay ve kurşun metallerinden oluşan bir üründür. Lehim kalitesi kalay miktarı ile doğru orantıda bulunmaktadır.  Lehim telinin içerisindeki kalay miktarı arttıkça kalite yükselmektedir. Çünkü erime sıcaklığı kalay çoğaldıkça azalmaktadır. Elektronik devrelerde lehimleme için çoğunlukla %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu miktar çoğunlukla %60 olur. Lehimin kalitesi kullanılacağı devrenin hassaslığına göre değişmektedir.

Lehim telini eriterek lehim yapabilmek için havya kullanılır. Yapılan lehim işlemini kolay ve düzgün yapabilmek için lehim pastası kullanılır. İçinde pasta bulunan pastalı lehimler de vardır. Pastalı lehim kullanmak lehim yapma işlemini kolaylaştırır.

    Piyasada kalın ve ince lehim telleri bulunur. Projeye göre kalın veya ince lehim teli tercihleri değişebilir. Kalın lehim tellerinin erimesi ve lehimlenmesi biraz daha süre alır. Buna göre 0,75mm2 – 1mm2 – 1,20mm2 – 1,60mm2 çaplarında üretilebilirler. Tüp veya makara olarak satılmaktadırlar.

    Aynı zamanda kurşunlu ve kurşunsuz olarak da ayırabiliriz. Kurşunsuz lehim teli, hızlı lehimleme yapar, saçılma yapmaz ve az duman çıkarır. Tüm lehim uygulamaları için uygundur. Kurşunsuz lehimi eritmek için daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyulur. Kurşunsuz lehim aynı zamanda kurşunlu lehime oranla daha dayanıklıdır. Bu yüzden kurşunlu lehim daha çabuk erirken kurşunsuz lehimi eritmek zahmetlidir. Elektrik ve elektronik alanlardaki uygulamalarda, kalay ve gümüşten meydana gelen lehimler gıda sanayide, sigortalarda ve herhangi bir bağ gerektiren tablalarda kullanılır.

Web sitemizden ürünlerimizi inceleyin

Etiketler: Tanıtım Yazısı
Ekim 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR