Termokupl Nedir? Nasıl Kullanılır?

Termokupl K Tipi, J Tipi

Termokupl iki farklı metal alaşımının uçlarının kaynak yapılması ile üretilmiş olan ve sıcaklığı ölçmeye yarayan bir cihazdır. Bir tür sıcaklık sensörüdür. Termokupl sıcak nokta ile soğuk nokta arasında bulunan sıcaklık farkından meydana gelmektedir. Oluşan elektrik akımı, bileşim noktasının sıcaklığına bağlıdır. Çıkış uçlarında mikro volt ile ile mili volt düzeyinde bir gerilim oluşmaktadır.

Yapısal olarak basit yapılıdır. Sağlam ve maliyeti düşüktür. Endüstride sıcaklık ölçmek için kullanılır. Yapımında bakır, demir, nikel, krom, platin ve radyum gibi metallerden oluşur.

Termokuplun çalışması iletkenlerin ısıtıldığı zaman içlerindeki elekronların hareketlenmesiyle olur. Elektronların hareketlenmesi farklı iletkenlerde farklı şekillerde olabilir. Bu maddenin ayırt edici özelliklerindendir. İki farklı iletkenin boşta kalan uç kısımlarına hassas voltmetre bağlandığı vakit, kaynaklı uç ısıtıldığı zaman sıcaklık ile orantılı bir şekilde voltmetrede mV kısmında doğru akım gerilimi oluşur. Elde edilen gerilimin değeri kullanılan iletkenlerin sıcaklığa verdiği tepki ile orantlıdır. Oluşan potansiyel fark istenilen sıcaklık değerini ölçer. Termokupllar iki değişik metal ya da alaşım olan tel olmasına rağmen endüstride çoğu zaman çıplak bir şekilde kullanılmaz. Proses şartları, fiziksel ve kimyasal özellikler, mekanik darbeler göz önünde bulundurulduğunda özel koruyucu bir kılıf içerisinde kullanılması tercih edilmektedir. 

Web sitemizden ürünlerimizi inceleyin

Etiketler: Tanıtım Yazısı
Kasım 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR